Sivut

torstai 18. syyskuuta 2014

Facebook auki, ay-liike!

Ammattiyhdistysliike on kriisissä ja sen toiminta syventää talousahdinkoa. Näin väittävät esimerkiksi Tampereen yliopiston professori ja oikeistovaikuttajat
 
Ay-järjestöt ovat saaneet kritiikkiä monesta suunnasta ja järjestöjä moititaan jopa Suomen talouskriisin syventämisestä. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Kosken mielestä ay-liike pitää saada kuriin (http://www.hs.fi/politiikka/)

Björn Wahlroosin (http://www.hs.fi/talous/) mukaan ay-liike sahaa omaa oksaansa, sillä työntekijöiden oikeuksista pidetään Suomessa niin tiukasti kiinni, että työnantajat siirtävät toimintansa mieluummin ulkomaille kuin taistelevat hankalien ehtojen ja jatkuvien palkankorotusvaatimusten kanssa. 

Moni heristää sormeaan ammattijärjestöille myös siksi, että turhiksi koetut lakot haittaavat Suomen vientiä ja maailmalla mielikuva Suomesta luotettavana tavarantoimittajana kärsii. Kriitikkojen mukaan hankaluudet ja kalliit työntekijät ohjaavat lakkauttamaan toimintoja Suomessa ja siirtämään yksiköitä sinne, missä pieneenkin palkkaan ollaan tyytyväisiä. Toisin sanoen sellaisiin maihin, joissa ei varsinaista ay-toimintaa ole. Vaikka ammattijärjestöjen on tarkoitus suojella työntekijöitään, se tekee ainakin oikeistosiiven mukaan jäsenilleen karhunpalveluksen karkottamalla työpaikat maasta kokonaan.


Ay-liike on kuin kirkko

Tampereen yliopiston professori Harri Melin (http://yle.fi/uutiset/) on kuitenkin sitä mieltä, että Suomen lakot ovat hyttysen ininää maailmalta katsottuna. Paljon suurempiakin lakkoja on ympäri maailmaa, eivätkä ne ole vähentäneet kansainvälistä kiinnostusta kaupankäyntiin, hän sanoo.

Toisaalta ammattijärjestöjä on pilvin pimein, mutta vain tietyt näkyvät. Kaikissa järjestöissä ei lakkoilla, mutta yksien toiminta leimaa muitakin.

Professorin mielestä jotain täytyisi kuitenkin tehdä. Teollista tuotantoa on jo vuosikymmeniä siirretty halvan työvoiman maihin ja ay-liike on menettänyt valtaansa.

Ennen vanhaan ay-toimintaan kuuluminen oli velvollisuus. Tänä päivänä ammattijärjestöjen toiminta on asiakaspalvelua. Melin vertaa ay-toimintaa kirkkoon, sillä ennen kirkkoon kuuluminenkin oli velvollisuus. Nyt asiakkaat pitäisi houkutella mukaan mahdollisimman monipuolisilla ja laadukkailla palveluilla. On saatava vastinetta jäsenmaksurahoille.

Melinin mukaan ay-liikkeisiin pitäisi tehdä ensinnäkin nuorennusleikkaus ja ehkä myös sukupuolenvaihdos. Ay-päälliköt ovat pääosin eläkeikää lähestyviä miehiä, joiden aikana työelämä on ollut jotain aivan muuta, kuin mitä se tällä hetkellä on. Melinin mukaan ammattijärjestöjä johtavat tiukasti ikääntyvät miehet, vaikka valtaosa järjestön asiakaskunnasta olisikin nuoria naisia. Tämä kasvattaa etäisyyttä johdon ja jäsenten välille.


Some ja nuoret pätkätyöläiset haltuun

Melinin mukaan järjestöjen toiminta jumittaakin pitkälti vanhoissa kaavoissaan eikä niiden ympyröissä ymmärretä välttämättä nykyisestä työelämästä paljoakaan.

Työtä on saanut ennen helposti ja työsuhteet ovat olleet säännöllisiä ja vakituisia. Tämän päivän työelämä on pirstaleista ja työsuhteet ovat monelle neli- viisikymppisellekin vielä pätkittäisiä. Ammattijärjestöt ajavat Melinin mukaan lähinnä vakituisissa työsuhteissa olevien etuja. Vakituisen työn ulkopuolelle jää kuitenkin esimerkiski parisataatuhatta yksinyrittäjää, pätkätyöläiset, freelancerit, opiskelijat ja tuntityöläiset. Toki heidänkin kohteluaan ohjaavat työehtosopimukset ja työlainsäädäntö, mutta heidän etujaan ajetaan järjestöissä huomattavasti vakityöntekijöitä vähemmän. Edut siis kumuloituvat vain tietylle joukolle.

Melinin mielestä ammattijärjestöt voisivat laskeutua nykyaikaan myös viestinnässään. Sosiaalinen media pitäisi ottaa haltuun ja ay-liikkeen byrokraattisuudesta, hierarkkisuudesta ja eliittitasosta pitäisi päästä eroon. Yhä useampi tämän päivän duunari on hyvin koulutettu mies tai nainen, ja kaipaa palkankorotuksen lisäksi laadukasta ja inhimillistä työelämää. Ammattiyhdistyksen on osattava vastata myös tähän entistä paremmin.

Melin siis peräänkuuluttaa nuoria johtoon ja myös naisia enemmän näkyviin ammattijärjestöjen ja keskusjärjestöjen johtoportaassa. Facebook ja Twitter auki, keskustelu käyntiin nuoren polven kanssa, kaikki ideat ammattijärjestöiltäkin kehiin työpaikkojen säilyttämiseksi ja uusien luomiseksi - ja ei muuta kuin uuden alkuun.