Sivut

maanantai 10. maaliskuuta 2014

Pessimismi lyhentää elinikää, sairastuttaa ja luo tehottomuutta

Optimismilla saadaan toimivia työpaikkoja


Optimismista ja positiivisesta ajattelusta muistutellaan ajoittain eri suunnista. Valittamista pitäisi vähentää ja pitäisi aina katsoa asioiden valoisia puolia. Niin Katainen kuin Kekkonenkin ovat pitäneet suomalaisia turhan pessimisteinä (www.iltalehti.fi/; www.yle.fi/uutiset/)

Kun joku ehdottaa optimismia ja positiivista ajattelua vaikkapa juuri työpaikkansa menettäneelle, ajatus tuntuu lähinnä ongelman vähättelyltä. Helposti optimismin ilosanomasta saakin sellaisen käsityksen, että sen tarkoituksena on lakaista ongelmat maton alle ja vetää väkinäinen kestohymy kasvoille.

Johtamisopeissa optimismi on herättänyt viime vuosina paljon kiinnostusta. Johtamiseen, organisaatiopsykologiaan ja työhyvinvointiin keskittyvien asiantuntijoiden mukaan optimismi ei tarkoita silmien sulkemista ongelmilta tai teennäisen hymyn virittelyä kasvoille. Optimismi tarkoittaa pikemminkin ratkaisukeskeisyyttä, sinnikkyyttä ratkaista ongelmia, toiveikkuutta, kiitollisuutta hyvistä ja onnistuneista asioista sekä hyvien asioiden esille nostamista.  


Kuva: Getty Image


Myönteiset työntekijät ovat luovia ja tehokkaita


Tutkijoiden mukaan myönteisyys avaa mielemme. Se tekee meidät vastaanottavaisiksi ja luoviksi. Positiiviset tunteet laajentavat tarkkaavaisuutta ja luovat edellytykset myös tuloksellisuudelle. 

Monet tutkijat ovat havainneet, että myönteisimmät tiimit saavat aikaan parhaimpia tuloksia. Tutkimusten mukaan optimistiset kirurgit tekivät huolellisimpia leikkauksia ja toisaalta optimistiset työntekijät menestyivät parhaiten luovuutta vaativissa tehtävissä.

Myönteinen vuorovaikutus voi toimia työn kuormitukselta suojaavana tekijänä. Myönteiset ihmiset kestävät parhaiten stressiä ja he pitävät huolta terveydestään sekä jaksamisestaan. Heillä on usein vähemmän sairauspoissaoloja kuin pessimisteillä.

Negatiivisuus on luonnollista, mutta käy kohtalokkaaksi


Ihminen on luotu havaitsemaan ensimmäisenä negatiiviset asiat, eli vaarat, jotka häntä uhkaavat. Primitiivinen ihminen ei ole voinut keskittyä haistelemaan kedon kukkia, jos peto vaanii taustalla. Tällainen suoja- ja hälytysmekanismi meillä on edelleen olemassa.

Työyhteisöjen muuttuessa yhä enemmän psyykemme ehdoille, myös pään sisältöä on alettava suojata yhä enemmän. Meidän on suojeltava aivojamme turhalta negatiivisuudelta, sillä kielteiset asiat kuormittavat aivojamme. Lisäksi pelottelu, kielteisten etukäteisskenaarioiden virittely ja murehtiminen passivoivat.

Negatiiviset ihmiset masentuvat, sairastuvat ja uupuvat helpommin kuin optimistit. Työyhteisössä ärtyneet ihmiset voivat hankaloittaa muiden työn tekemistä ja pahantuulisuus vaikeuttaa samalla asiakaspalvelutyötä.

Tutkimusten mukaan negatiivisuus tappaa. Paavo Väyrynen oli oikeilla jäljillä kysyessään, voiko vitutukseen kuolla. Positiivisesti tulevaisuuteen suhtautuvat ihmiset elivät eräässä tutkimuksessa jopa 15,7 vuotta kauemmin kuin ne, joilla oli kielteinen asenne elämään. (www.iltalehti.fi/)

Tärkeää on osata arvioida, ovatko kohtaamamme uhkat todellisia, vai maalailemmeko itsellemme vahingollisia uhkakuvia turhaan. On hyvä pohtia, onko toistuvissa kielteisissä, torjuvissa ja arvostelevissa kommenteissa käynnissä itseään ruokkiva negatiivinen kehä, vai voisiko ongelman korjata pikemmin kuin jatkaa sen vatvomista.

Syyllisten etsiminen, syyttely ja juuttuminen menneisyyteen lisäävät negatiivisuutta. Pilkunviilaus, sarkasmi, sivuuttaminen, joustamattomuus, juoruaminen, kiire, aggressiivinen purkautuminen, jatkuva ei-sanan käyttö, epäonnistumisista muistuttelu tai niiden jatkuva ennakointi saattavat myös lisätä negatiivisuutta.

Kiitollisuus ja kannustaminen lisäävät optimismia


Ongelman tai virheen voi pyrkiä kääntämään tulevaisuuden tavoitteeksi. Kun moka on jo tapahtunut, on tärkeää miettiä, kuinka onnistumme jatkossa. Syyttely ei auta kehittymään. 

Positiivisuutta ja optimismia voidaan lisätä tulevaisuuteen katsomalla, innostumisen tunteen ja ihanteellisen tilanteen, "unelmien", hahmottamisella. Työyhteisössä on tärkeää antaa kiitosta ja kannustusta, nostaa esiin hyviä uutisia sekä onnistumisia ja pyrkiä lisäämään onnistumisen kokemuksia.

Myönteisyyttä lisää myös se, että työntekijöille annetaan sananvaltaa, eli vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä. Työpaikalla kannattaa vaalia anteeksiantoa ja hyväksyntää myös virheiden sattuessa, pyrkiä antamaan sosiaalista tukea, joustaa, tukea uusia ideoita sekä ylläpitää avointa kysymisen, auttamisen ja toisilta oppimisen kulttuuria.

Yksilö voi lisätä myönteisyyttä pitämällä huolta riittävän unen saamisesta ja terveellisistä elämäntavoista, kirjaamalla ylös asioita, joista on kiitollinen elämässä, tekemällä mukavia asioita, nauramalla enemmän ja asettamalla itselleen positiivisia tavoitteita. Myös itsetuntemuksen, keskittymisen, läsnäolon ja ratkaisukeskeisyyden lisääminen sekä rentoutumisen taito voivat lisätä optimismia. 


Kuva: Work In Progress


Optimismi on opittavissa


Myönteisyyttä on syytä ruokkia reilulla kädellä, koska sitä tarvitaan aina enemmän kuin negatiivisuutta, jotta sillä on vaikutusta. Tutkijoiden mukaan myönteisiä asioita on oltava työyhteisössä 3−5 kertaa enemmän kuin negatiivisia, jotta yhteisö voi hyvin.

Tutkijat tarkoittavat myönteisyydellä kuitenkin realistista optimismia, sillä yltiöpositiivisuus saattaa vaikuttaa myös negatiivisesti. Tutkimusten mukaan epärealistisen optimistinen ajattelumaailma voi heikentää käsitystä siitä, paljonko työtä tavoitteen saavuttaminen käytännössä vaatii ja näin heikentää tuloksia. Haaveilu ei saa tylsistyttää terää toiminnalta ja ratkaisukeskeisyydeltä.

Kielteisyys tarttuu herkemmin kuin myönteiset asiat, mutta myönteisyys onneksi tarttuu myös. Innostavat ja optimistiset esimiehet voivat siis tartuttaa alaisiinsa joko negatiivisuutta tai positiivisuutta. Myönteisyys tarttuu usein myös sekä työparien että asiakkaiden välillä. Työpaikalla onkin tärkeää luoda sellaiset olosuhteet, joissa asiakaskontaktit ja tiimityö sujuvat parhaalla mahdollisella tavalla.

Erityinen riski työhyvinvoinnille on tilanne, jossa työn vaatimukset ovat liian korkeat ja käytettävissä olevat positiiviset voimavarat vähäiset. Työhyvinvointia kannattaakin kehittää kahdesta suunnasta: työn vaatimuksia kohtuullistamalla, mutta myös yksilön ja työyhteisön positiivisia voimavaroja vahvistamalla.

Kaikkein parasta optimismissa on se, että sitä voi oppia. Kuka tahansa voi aloittaa myönteisyyden kulttuurin työpaikallaan. Kun aikansa tervehtii, niin jossakin vaiheessa työpaikan mörkökin tervehtii takaisin. Kun autat häntä, hänkin ehkä jonain päivänä auttaa sinua. Optimismi ei ole luonteenpiirre tai temperamenttilaji, vaan opittu tapa. Ikäviä asioita ja vaikeita tunteita ei ole mahdollista poistaa maailmasta kokonaan, mutta negatiivisiin kierteisiin on mahdollista vaikuttaa.

 

Kirjallisuuslähteitä


Marja-Liisa Manka (2013): Työnilo

Arnold B. Bakker, Evangelia Demerouti, & Martin C. Euwema  (2005): Job Resources Buffer the Impact of Job Demands on Burnout

Andrew Newberg & Mark Waldman (2012): Words Can Change Your Brain

Jari Hakanen (2011): Työn imu

Marcial Losada & Barbara L. Fredrickson (2005): Positive Affect and the Complex Dynamics of Human Flourisghing

Merja Fischer  (2012): Linkages Between Employee and Customer Perceptions in Business-to-Business Services

Gabriele Oettingen & Doris Mayer (2002): The Motivating Function of Thinking About the Future − Expectations Versus Fantacies


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti