Sivut

perjantai 21. helmikuuta 2014

Olympialaiset työajalla voivat nostaa yrityksen tuottavuutta

Mediassa suomalaisten työpaikkojen olympia-kisakatsomot ovat herättäneet tällä viikolla sekä hilpeää että vakavaa keskustelua. Toisaalta on huvittavaa, että lähes kaikilla työpaikoilla niin pomoilla kuin työntekijöilläkin on sama intressi laiminlyödä työt, mutta toisaalta uutisoinnissa on heristelty sormea työajan tuhlaamisesta työnantajan kustannuksella. Oikeusoppinut jopa varoittaa, että urheilun seuraaminen työajalla voi johtaa potkuihin työpaikalta. (http://yle.fi/)

Tällä viikolla on mitattu ehkä huomaamattakin luottamusta ja yleisesti työhyvinvoinnin tilaa suomalaisilla työpaikoilla.

Ensinnäkin jyvät ovat erottuneet akanoista siinä, kenen työpaikoilla annetaan seurata urheilua työajalla ja toisaalta kenen työpaikalla urheilun seuraaminen on kiellettyä. Luvan pohjalla on usein luottamus työntekijöihin: kun työnantaja uskoo töiden hoituvan ilman holhoamista, työntekijöille annetaan paljon vapauksia. Luottamus onkin kaiken yritystoiminnan A ja O, siitä kirjoitan lisää myöhemmin blogissani. Lyhyesti kuitenkin tiivistän tähän, että luottamus työntekijöiden, esimiehen ja asiakkaiden kesken lisää sekä innovaatioita, tuottavuutta että asiakastyytyväisyyttä.


Jännittäviä hetkiä Suomi-Ruotsi -pelissä. Kuva: Iltalehti.
Toisaalta tämän viikon kisastudioiden muodostumisessa nähdään, kenen työssä on aikaa, joustoa ja resursseja ylipäätään tauoille, saati sitten pitkille tauoille. Tällä viikolla todennetaan se, miten työt on käytännössä työpaikoilla organisoitu. Pahimmillaan työpaikalla käy niin, että kokoushuoneessa on mekkaloiva kisastudio, mutta osa työntekijöistä kaivaa kiireensä keskellä korvatulppia saadakseen keskittymisrauhaa kiireiselle työlleen.

Toki tietyt työtehtävät vaativat jatkuvaa läsnäoloa ja asiakkaiden käytettävissä olemista, joten työpaikkojen välille syntyy myös epätasa-arvoa tehtävien luonteesta riippuen. Joillakin työpaikoilla kisastudion pitämiseen liittyvät erivapaudet eivät ole mahdollisia, vaikka työnantaja kuinka haluaisi edistää työhyvinvointia. Useimmat työnantajat ovat kuitenkin rajanneet, että olympialaisten seuraaminen kahvi- ja lounastauoilla on hyväksyttävää. Tosin kaikilla ei ole mahdollisuutta edes taukoihin, mikä tietenkin on äärimmäisen hälyttävää ja se kertoo meille jo paljonkin työhyvinvoinnin tilasta.

Kolmanneksi tämä viikko on osoittanut sen, kenen työpaikoilla riittää yhteishenkeä ja energiaa yhteiselle hauskanpidolle. Koko työyhteisö on melko varmasti kerrankin samaa mieltä jostakin asiasta ja kannattaa samaa joukkuetta tai kilpailijaa. Mikä loisi sen paremmin yhteishenkeä. Yhteisöllisyys luonnollisestikin on koko työpaikan etu.

Parhaimmillaan olympialaiset ovat lisänneet tällä viikolla työpaikoilla yhteisöllisyyttä, rakentaneet työntekijöiden ja esimiesten välille luottamusta sekä antaneet tilaisuuksia stressiä lievittäville ja hyvinvointia lisääville tauoille. Koska työhyvinvointi lisää tuottavuutta, meillä on olympialaisten jälkeen mahdollisuus nostaa yrityksemme ja organisaatiomme vielä aivan uudelle tasolle.

Otetaan siis ilo irti ja vauhtia kasvuun olympialaisista - myös vapaa-ajalla rentoutumalla. Jännittävää viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti